„Войната в Украйна трябва да бъде решена с дипломация, а не с изпращане на европейски или натовски сили“. Около това мнение се обединиха президентите на Унгария и България. Румен Радев е на посещение в Будапеща, като тази сутрин се срещна и с унгарския премиер Виктор Орбан.

Развитието на войната в Украйна и рисковете пред сигурността на Европа – това са били основните теми за президента Румен Радев и унгарския премиер Виктор Орбан. И за двамата изходът е незабавно прекратяване на бойните действия и разрешаване на конфликта със средствата на дипломацията.

Разговорът им идва на фона на изказване на Виктор Орбан, че Унгария обмисля преоценка на членството си в НАТО, защото не приема мисии извън страните-членки, визирайки Украйна.

Румен Радев проведе разговор и с унгарския президент Тамаш Шуйок. Той беше посрещнат с почести в президентския дворец в Будапеща.

Двамата президенти също са на едно мнение - конфликтът в Украйна не може да бъде решен с изпращането на жива сила. „Ние заклеймяваме агресията на Русия срещу Украйна и сме убедени, че час по скоро трябва да се намери решение, но не с изпращане на войски на НАТО“, каза Радев.

„И двамата сме обезпокоени от възможността за ескалацията на украинско-руската война и категорично отхвърляме предложенията за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна“, допълва унгарският президент.

След напрежението с въвеждането на транзитни такси и последвалата им отмяна, днес Унгария заяви, че разчита на сигурност и предвидимост. „България играе ключова роля в транзита на доставките на руски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се засили чрез вноса от Азербайджан и Турция“, коментира Шуйок.

„България ще продължи да бъде ключов партньор. Това, което прави България с разширяването на коридори върши работа и на Унгария.

От 1 юли Унгария приема председателството на Съвета на ЕС и вече обяви, че присъединяването на страните от Западните Балкани към съюза ще бъде приоритет. „Присъединяването не може да чака повече. Унгария остава твърдо ангажирана с пълноправното присъединяване на България и Румъния към Шенген. Приветстваме спразумението за въздушен Шенген, но не смятаме, че това е достатъчно“, коментира унгарският президент.

Десетки унгарски полицаи и сега помагат в България по опазването на външната граница на ЕС при Турция, каза още унгарският президент.

По данни от преброяването в Унгария през 2022 г. българите наброяват 3770 души, припомня БТА. 

Българската общност в Унгария по последни данни е 6300 души.  Българското малцинство е признато през 1993 г. като едно от 13-те национални малцинства и има свой представител в Националното събрание на Унгария.

До българската църква и училище в Будапеща двамата президенти се включиха в откриването и освещаването и на български културно-образователен център, изграден съвместно с български и унгарски средства.

От 2016 г. с решение на Народното събрание на 19 октомври се отбелязва Ден на българо-унгарското приятелство.