Полицай е в болница в тежко състояние след поредна гонка с мигранти, този път в София. Това е трети криминален инцидент с полицаи и мигранти у нас за последните няколко месеца. Днешният случай предизвика оставки по върховете на МВР. 

В 6 ч. сутринта полицейски патрул опитва да спре бус на АМ „Тракия“. Вместо това, той увеличава скоростта.

„Имали са някакви подозрения за този бус. Това. което имаме като първоначална информация, че се е движил с висока скорост, не е изпълнявал разпореждания, бил е преследван от патрулни автомобили“, каза Иво Илиев, зам-градски прокурор на София.

След катастрофата с мигранти, полицай е в тежко състояние
Снимка: bTV

Така започва гонка между буса, пълен с мигранти и 2 патрулни автомобила. Преследването продължава около 50 километра, когато бусът се качва на столичното Околовръстно шосе и блъска друг бус с полицаи, които са чакали на място, за да се включат в преследването.

„Нашият бус не е препречил пътя. Бил е на обезопасено място на острова. Чакал е в страни, за да се включи в преследването“, каза ст. Комисар Калоян Милтенов, директор на СДВР.

Пострадали са трима служители на реда. Единият е с опасност за живота. Откаран е в болница и е опериран веднага.

„Ще остане на апаратна вентилация и медикаментозна кома през следващите 24 до 48 часа п остандарт. Ще се даде възможност за възстановяване на мозъка.“, каза Димитър Николаков началник на реанимация в УМБАЛ „Св. Анна“.

В болница са и трима бежанци, както и шофьорът на буса от гонката. Те са без опасност за живота. 

„Шофьорът на другия автобус е със счупени ребра. Настанен е в реанимация, няма съществени проблеми“, каза д-р Слвчо Близнаков, изпъл. директор на УМБАЛ „Св. Анна“.

Шофьорът на буса с 12-те нелегално влезли у нас, най-вероятно е загубил контрол заради мократа настилка.

Снимка: Райна Зайкова

„Няма спирачен път, има протриване в резултат от удара. Гумата се къса на едното превозно средство. Завъртяло са се много сериозно“, обясни Мариан Марнов, следовател в НСлС.

Все още не е ясно откъде и накъде са пътували бежанците.  

„Разпитват се мигрантите, разпитват се лицата в болница също. Търсят се и преводачи от сирийски“, каза Илиана Кирилова, градски прокурор на София.

Снимка: Facebook

По данни на прокуратурата мъжът, превозвал мигрантите е българин, криминално проявен и без книжка. Образувано е досъдебно производство за тежко умишлено ПТП, а също и за каналджийство. 

Случаят предизвика трус в МВР

Веднага след инцидента главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че той и заместникът му гл. комисар Станимир Станев напускат. Тодоров поиска спешни законодателни промени в защита на униформените на пътя и срещу трафика на хора. 

„Днес аз и колегата гл. комисар Станев подаваме оставки пред министъра, но не това е важният проблем. Важният проблем е депутатите в утрешното заседание, разглеждайки тази тема, да направят наистина законодателни промени, които наистина да защитят нашите колеги“, каза гл. ком. Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

По думите на Тодоров основна причина за мигрантския натиск и трагичните инциденти в последните месеци е законодателството.

След катастрофата с мигранти, полицай е в тежко състояние
Снимка: bTV
„За 2021-ва и за 2022-ра година имаме близо 4000 образувани досъдебни производства, ефективните присъди са 158. Нека съдът, прокуратурата , разглеждайки тези дела, да бъдат особено внимателни, че осъждайки тези хора на глоби и на условни присъди те отново се връщат и се изправят срещу колегите“, каза още той.

След катастрофата с мигранти, полицай е в тежко състояние
Снимка: bTV

Още през лятото, след трагедията в Бургас, при която след гонка с мигранти загинаха двама полицаи, от Синдиката на служителите в МВР настояха за бързи действия, с които да бъдат защитени. След катастрофата днес, те обмислят протест.

„Оставките не решават нищо, крайно време е да се предприемат някакви действия. Ако имахме съвременна техника през тия 50 километра, тоя автомобил можеше да бъде спрян и да не се стига до това трагично събитие.Обемът на разпорежданията, които трябва да изпълняваме във връзка с тези случаи надминава размера на работното време. Едва ли това е начинът, по който ще се справим с тези неща“, смята Илия Кузманов, зам.-председател, СФС – МВР.

Полицейските служители настояват и за подмяна на екипировката.