При тежка катастрофа в Бургас загинаха двама полицаи. Инцидентът е станал около 5 ч. сутринта при преследване на мигранти.

Чужденците са пътували в автобус в багажното отделение. Имало е преследване и гонка. Автобусът е помел полицейския автомобил.

Снимка: bTV

Йордан Илиев и старши полицай Атанас Градев от Първо районно управление са загиналите на място униформени. Сблъсъкът с автобуса става до жилищен блок.

"Към 4:30 – 5 ч., чух изстрели и сгромолясване, някакъв шум, но понеже спалнята ми е от другата страна - тук отварям отгоре и вече виждам, че е станал инцидентът. Два-три изстрела чух, сгромолясване, рейсът вече беше ударил къщичката и дотам“, каза Александър Димитров, свидетел на инцидента.

Снимка: bTV

В автобуса с чужда регистрация е имало 47 мигранти.

"Става въпрос за съзнателен, целенасочен умишлен акт и тук за непредпазливо деяние като форма на вина не може да се говори", заяви окръжния прокурор на Бургас Георги Чинев.

"Това, което е станало тук, е ужасяващо, защото са загинали двама полицаи, които ние познаваме, от първо РПУ старши полицаи, от младите, безкомпромисни, изключителни професионалисти. Загина полицай, който беше пример за всички останали и имаше планове в живота си. Това момче спортуваше непрекъснато, обучаваше се и искаше да расте в системата и да покаже качества, ето това е трагедията и той се впусна в това преследване, за да покаже своите качества и загина. Той още не е навършил 30 години“, каза Катя Касабова, която е журналист.

Близките на загиналите полицаи научиха на мястото на инцидента за трагедията.

"Утре в град Бургас ще бъде обявен ден на траур за изказване на съболезнования и съпричастност към тези изключително млади момчета със своята героична постъпка", каза Димитър Николов, кмет на община Бургас.

Ден на траур е обявен за цялата Бургаска област.