Пострадалият полицай при катастрофата с мигранти на Околовръстното шосе в София е в медикаментозна кома и на апаратна вентилация след няколкочасова операция. Това съобщи д-р Славчо Близнаков, директорът на болница „Света Анна“, където служителят на реда беше настанен след инцидента.

Полицейски бус беше ударен рано тази сутрин от микробус с нелегални мигранти, докато е чакал да се включи в преследването им. Пострадалият тежко служител на реда е на 51 години.

Той има сериозни наранявания на мозъка и следващите дни ще са критични за живота му, каза д-р Стефан Николов, началникът на Клиника по неврохирургия в болница „Света Анна“.

За операцията му е извикан и проф. Николай Габровски, национален консултант по неврохирургия. За него е направено всичко, което е по силите на българската медицина, подчерта д-р Близнаков.

В „Света Анна“ са настанени още шофьорът на буса, превозвал мигранти, както и трима от тях. Шофьорът е със счупени ребра, контузионен бял дроб, настанен е в реанимация и няма никакви съществени проблеми. Единият от мигрантите е със счупен крак, другият със скалпова рана, третият е с контузия.

Има и пострадал мигрант, който е настанен за лечение във ВМА без опасност за живота.

Други двама колеги на 51-годишния полицай, също пострадали при удара, са с леки наранявания.

Шофьорът, превозвал нелегалните мигранти от Сирия е българин. По първоначална информация той е криминално проявен. 

Как се стигна до катастрофата? 

рано сутринта полицейски екип се опитва да спре за проверка бус АМ „Тракия“ в района на „Траянови врата“. Той обаче не се подчинява на полицейско разпореждане и започва 50-километрова гонка, която завършва с катастрофа.

Полицай пострада при гонка с мигранти
Снимка: bTV

„Имали са някакви подозрения за този бус. Това, което имаме като първоначална информация, е че се е движил с висока скорост, не е изпълнявал разпореждания за спиране, бил е преследван от патрулни автомобили“, каза Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София.

„Нашият бус не е препречил пътя. Бил е на обезопасено място на острова. Чакал е встрани, за да се включи в преследването, ст. Комисар Калоян Милтенов, директор на СДВР.

Полицай пострада при гонка с мигранти
Снимка: bTV

Шофьорът на буса с 12-те нелегално влезли у нас, най-вероятно е загубил контрол заради мократа настилка.

„Няма спирачен път, има протриване в резултат от удара. Гумата се къса на едното превозно средство“, каза Мариан Маринов, следовател в НСлС.

Все още не е ясно откъде и накъде са пътували бежанците.  

Полицай пострада при гонка с мигранти
Снимка: bTV

„Разпитват се мигрантите, разпитват се лицата в болница също. Търсят се и преводачи“, каза Илиана Кирилова, градски прокурор на София.

Образувано е досъдебно производство за тежка умишлена катастрофа, също и каналджийство.