Пациенти чакат пред лекарските кабинети за смяна на лекарствата за кръвно. 

След блокирането на медикаменти заради примес на вероятен канцероген хората се снабдяват с рецепти за аналози. У нас е забранено фармацевтите в аптеката да заменят лекарствата с техен аналог, затова пациентите трябва да отидат при лекаря, който да им напише нова рецепта. 

Блокираните лекарства се изписват освен за хипертония и за скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. В активното вещество валсартан, от което се произвеждат, е открит примес, смятан за вероятен канцероген. Той се използва и в хранителната индустрия, особено при месото, забавя развитието на бактерии. Има го и в цигарения дим.

„Аз не изключвам при промяна на методите за анализ да е въведен по-чувствителен анализ и тогава тази съставка, която и до момента си е била там, вече да е откриваема”, коментира Антон Вълев, магистър-фармацевт. 

Случаят провокира и спешна среща в Здравната каса за пациентите, които вече са си взели лекарствата за юли. Решено е до 6 август лекарите да имат право да ги сменят с аналози, а аптеките съответно да ги отпуснат.

„Това не е за безпокойство, пациентите няма да останат без лечение. Ще бъдат на същото добро лечение и единственото, което бих им препоръчал, е да са спокойни и да си пият редовно хапчетата”, препоръча д-р Людмил Джурджов, общопрактикуващ лекар. 

При смяната на лекарствата може да има пациенти, за които доплащането незначително да се промени. Подготвят се инструкции какво да правят хората с неизпитите таблетки.

Все още не е ясна степента на замърсяване на лекарствата и как това би повлияло на пациентите.