Продължават съмненията, че незаконно добита баластра от река Вит е използвана за насипите на магистрала "Хемус".

Според твърдения на риболовен клуб "Балканка", които първи сигнализираха институциите за дейностите в коритото на река Вит, баластра от коритото е използвана незаконно за насип при изграждането на участък от магистралата. 

За самия участък пък няма разрешение за строеж. Наш екип направи проверка.

Насипът е под моста на Вит. В състава му се забелязват разнородни камъни.

Снимка: bTV

„И това е абсурдно да се прави магистрала с него, това не е материал за насипи”, заяви Димитър Куманов, риб. клуб "Балканка".

По повърхността се виждат коренища и отпадъци.

След като от Басейнова дирекция "Дунавски район" обявиха, че коритото на реката е почиствано без разрешение, попитахме наетата за тази дейност фирма къде е изгребаният оттам материал. Въпросът все още е без отговор.

Според твърденията на "Балканка" некачественият състав на насипа ще доведе до ремонти на новопостроената отсечка само няколко години след пускането й в експлоатация.

Снимка: bTV

Междувременно собственици на земи, върху които се изгражда участъкът, заявиха, че все още нямат съобщения за отчуждаване на имотите си.

„Имал съм щастието да се родя на тая земя и сега нещастието да видя как е унищожена”, заяви Никола Йотов, жител на с. Български извор.

Снимка: bTV

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от АМ "Хемус". Дружеството "Автомагистрали" извършва изкопи, насипи, водостоци и селскостопански подлези в участък 1 - между 94-ти и 96-ти км.

"Баластра, кал и тревни чимове не са използвани. В отсечката с издадено разрешение за строеж се влагат одобрени материали, отговарящи на Техническа спецификация", пише в позицията на АПИ. 

Регионалното министерство преди две седмици е отправило писмено искане за проверки от Басейнова дирекция, екоинспекцията и от Дирекцията за национален строителен контрол какво е правено по коритото на р. Вит. 

Тази сутрин пред bTV министърът на екологията Нено Димов припомни, че фирмата изпълнител “Хидрострой” вече е глобена, тъй като не е уведомила районната екологична инспекция и Басейнова дирекция за почистването на коритото на река Вит. Копаенето вече е прекратено.

“Баластрата по договор е трябвало да бъде поставена на място, посочено от местната власт - така че тя не отива към магистралата. Това балaстра и наноси. Но пак казвам те не са съгласувани с нас. И затова го спряхме”, каза  Нено Димов, министър на околната среда и водите.

На областния управител е предписано до един месец да изготви план за възстановяване на разкопаното речно корито и нарушената защитена зона.