7 от децата, ранени на магистрала „Тракия“ снощи, се прибраха в Сърбия, ескортирани от спешни медици, полиция и военни.

Най-малко пет деца остават в болници в София и Стара Загора.

Две от тях са с много сериозни травми. В тежко състояние са и още двама възрастни.

Човешка грешка е водещата версия за инцидента. Шофьорът се е разсеял и е обърнал автобуса. Преди часове българската прокуратура му повдигна обвинение.

Пред bTV очевидци, помогнали на пострадалите, разказват за преживения ужас. Сред притеклите се на помощ е бил и млад лекар.

Военните изразиха готовност да се включат в отвеждането на останалите пострадали при катастрофата у дома, ако това се наложи.

При специална организация, координирана от няколко български ведомства и полицейски конвой седем от пострадалите деца бяха транспортирани от болницата в Стара Загора до граничния пункт „Калотина“.

Там ги посрещнаха седем линейки от Ниш, които ще ги откарат в болници в Белград, за да продължи възстановяването им.

Доктор Георги Деянов ръководи акцията от болницата в Стара Загора до границата.

Той каза за bTV, че те са добре физически, травмите не са толкова тежки, но са много уплашени и стресирани, а това се отразява на общото им състояние.

Тази сутрин две по-тежко пострадали деца бяха преместени за лечение в най-голямата спешна болница у нас – „Пирогов“. Състоянието на едното дете е овладяно въпреки травмите, а другото е претъпяло операция: 

„Едното дете се оперира, то е с политравма, с фрактура на таза, на бедрото. Другото детенце, което тази сутрин беше неконтактно, след настаняването си в „Пирогов“, в момента е контактно“, съобщи служебният здравен министър Асен Меджидиев.

България не разполага с хеликоптери за спешна медицина. Отбраната обаче изрази готовност да се включи, ако се наложи транспортиране на още пострадали.

„При необходимост имаме дежурен самолет "Спартан", който е в едночасова готовност за излитане“, съобщи военният министър Димитър Стоянов.

Гранична полиция организира зелени коридори за пострадалите и техните близки. В 18:15 ч. преминаха и 10 автомобила със семейства, пропуснати снощи да приберат децата си, които не са пострадали от инцидента на АМ „Тракия“. Превозните средства също бяха ескортирани от полиция.