"Има такъв народ" има сериозен шанс да влезе в следващото Народно събрание. Това каза в интервю за БНР лидерът на партията Слави Трифонов. Най-вероятно самият той ще участва в тези избори лично като водач на листа. За нищо на света обаче не би станал министър.

Слави Трифонов обеща, че ако партията му влезе в следващия парламент, ще направи всичко възможно той да е работещ такъв. Така той отговори и на въпроса дали би се коалирал с ГЕРБ, ако от това зависи съставянето на правителство. Трифонов не изключи нито една възможна коалиция в следващия парламент.

Основната цел на ИТН в парламента ще бъде:

"Най-важното е да бъдем гарант за това, което ще се случи на референдума. Това е нещо, което може да промени всичко. Сега ние ще бъдем гарант, ако влезем в следващия парламент, че това ще стане и ще се случат решенията, каквито и да са те".

Системата трябва да бъде променена, категоричен бе лидерът на ИТН. Според него президентската република е по-добра от парламентарната. Той обясни, че така ще се контролират много по-адекватно властите в страната.

"Сигурен съм, че в една такава ситуация парламентът ще има много по-голяма власт да контролира президента, отколкото в момента контролира министър-председателя".

"Оказа се, че в политиката трябва да си лъжец. Колкото по-добър лъжец си, явно толкова по-добър политик си", заяви Слави Трифонов.

Нещата, които касаеха ИТН по време на коалицията, бяха ежедневни, подчерта той и отбеляза, че "другите коалиционни партньори по това време - БСП и ДБ, си мълчаха, докато ПП лъжеха".

Има една голяма част от хората, които искат да бъдат излъгани красиво, искат да им се обещае нещо, обясни Трифонов резултата на партията на последните парламентарни избори. Той каза, че "изчегъртването" на ГЕРБ не се е случило, защото това не можеш да го направиш сам:

"Продължаваме промяната" и Кирил Петков са другото лице на ГЕРБ. Те са същите като поведение. (...) В тази система, която сега съществува в България, изпълнителната власт подчинява парламента. Много е шантаво, но го видях с очите си. Реално този, който управлява е министър-председателят, а парламентарните сили, които го подкрепят, са негови слуги. Понеже аз не съм такъв и не желая, не сме били част от желанията на министър-председателя който и да е той, в случая Кирил Петков - затова не се получи".

"Александър Николов е професионалист, аз му се доверявам" - каза Слави Трифонов относно повдигнатите обвинения срещу длъжности лица, включително енергийния министър в правителството на Кирил Петков от квотата на ИТН. Според него тези обвинения ще отпаднат. Той смята, че този случай няма да се отрази на предизборната ситуация и това няма да има негативен ефект върху ИТН.

И НАТО, и ЕС са ни еднакво и безусловно важни, категоричен бе Слави Трифонов. Той посочи, че е "за" еврото и влизането ни в еврозоната.

По темата "Северна Македония" Слави Трифонов коментира: "Хората се убедиха, че т.нар. македонци действат, само когато са притиснати до стената. Иначе виждаш какво правят. Това е много тъжно".

Ако зависи от мен, ще направя всичко възможно да ги притисна, каза той и добави категорично, че трябва да се наложи отново вето за влизането им в ЕС.