Сладоледът и майонезата, замърсени с яйчен прах с фипронил, могат да се върнат обратно на пазара, ако се докаже, че вложените количества не са опасни за човешкото здраве. Това обявиха от Агенцията по храните.

Ако в хранителните продукти количеството фипронил е под 5 хилядни от микрограма на килограм, те могат да се върнат на пазара, защото в този случай те не крият риск. 

Фирмите производителки на продуктите обаче сами трябва да направят анализ в акредитирани лаборатории – държавни, частни у нас или в чужбина. 

На базата на резултатите от тези тестове Агенцията по храните ще пусне или ще насочи за унищожаване хранителните продукти със замърсен яйчен прах.

Самата агенция няма да прави допълнителни изследвания, но нейни инспектори ще пристъстват при взимането на пробите. Според потребителските орагнизации обаче в такива случаи е добре да има по-силен контрол. 

До момента под възбрана са поставени над 37 тона сладолед и сладоледени торти и 9 тона майонеза, тъй като при производството им е ползван замърсен яйчен прах.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно проверките на агенцията в цялата страна са в ход. Инспектори вече са посетили този сладкарски цех в Бургас, който снабдява с торти част от курортите по морето.

„Целта на проверката е да проверят с какви яйца работим, дали използваме яйчен прах. Установиха, че работим с цели български яйца”, коментира Кирил Стоянов – инженер-технолог.

Опасни яйца засега не са засечени у нас. Проверките на агенцията ще продължат и през следващите дни.

Засега инистутуциите са на мнение, че потребителите нямат повод за притеснение.