Кадри от скрита камета в детска градина в Бургас шокират с насилие над 5-годишни деца. Видеозаписът е разпространен в социалните мрежи.

Персоналът на детската градина е изненадан от случилото се. Така мислят и някои от родителите, с които екип на bTV успя да разговаря. Един от тях обаче открива флашка със запис върху капака на автомобила си и когато я отваря, вижда как детето му е удряно от една от учителките.

Камерата, скрита върху секция в една от детските групи, показва разучаване на танц, с използване на силови методи.

„Няма шамари, а пръчката – правим танц на калушари с 21 пръчки. Това е мъжки танц и това е репетиция, даже се вижда на телевизора как децата гледат, ние показваме стъпките. Това просто е прецедент”, обясни Светла Петрова – старши учител.

Снимка: btvnovinite.bg

Вместо да дойде на работа, тази сутрин другата учителка е изпратила молба за напускане.

„Потресена съм от кадрите, не съм очаквала, че такова нещо в мое отсъствие може да се случи”, каза директорът на ОДЗ „Брезичка” – Бургас Събка Недева. Тя беше категорична, че не е усетила никакво напрежение в групата.

Родители споделят, че не са и подозирали какво се случва в градината

„Как няма да се притеснявам, имам близначета, две дечица. Потресена съм ужасно, просто не искам да го повярвам”, заяви Мирослава Терзиева.

„Недопустимо е такова отношение към нашите деца – и психически, и физически тормоз. Страшното е, че в кадър виждаме целия екип, който обгрижва тези деца”, коментира Веселина Таралова – началник на отдел „Образование” в община Бургас.

Имало е проект на видеонаблюдение, но единствено учителките в тази група са отказали в стаята да бъде сложена камера.

Районна прокуратура – Бургас се самосезира по случая и започва проверка. В хода на проверката трябва да бъде установено на коя дата са се случили събитията от записа.

Проверката трябва да установи кои са родителите на децата и от тях да бъдат снети писмени сведения, за да се изясни дали са констатирани увреждания по тялото и лицата на децата и дали те са споделяли за инцидента. Трябва да бъдат разпитани и всички учители, медицински работници и директора на детската градина. Проверката трябва да бъде извършена в срок от 10 дни. След нейното приключване установеното по нея трябва да бъде докладвано на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи действия.

Сезирана е и Агенцията за закрила на детето. По-късно в градината ще бъде проведен педагогически съвет, ще има и среща с родителите.