Бронзова статуя изплува от морето край Созопол. Водолази откриха скулптурата, докато се гмуркали за миди.

Предполага се, че статуята е открадната от някое луксозно имение в района.

Водолазите попаднали на необичайната находка на около 20 метра от брега на Райския залив и на 2 метра под водата. Пренасянето на 100-килограмовата статуя се оказало истинско изпитание.

Предполага се, че статуята е от 70-80-те години на миналия век.

„Едно от добрите произведения на българската бронзова пластика и статуарно изкуство... Повредена е, има пукнатини по крака, левия крак, доста сериозни и по ръцете,” каза директорът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев.

Въпреки пукнатините и престоя под водата, стойността на статуята остава висока. Полицията работи по две версии за това как скулптурата се е озовала в морето.

„Най-вероятно е умишлено състаряване на статуята и измама при последваща продажба. Или втората версия - евентуално кражба. Тъй като е липсвала реализация, извършителите се освобождават от нея чрез изхвърляне в морето,” обясни Дойчин Янев, началник на районното полицейско управление в Созопол.

В полицията няма подаден сигнал за открадната статуя. Специалистите обаче са установили, че тя е украсявала едно от именията в известния като богаташки квартал на Созопол - Буджака, край Райския залив.