Президентът и премиерът на Република Северна Македония  излязоха с позиция България да не се намесва във вътрешните работи на Скопие.

Причината е срещата на президента Румен Радев с българските специални служби по сигнали на наши сънародници от Битоля за нарушаване на правата им.

Отношенията ни със Северна Македония са в изходна позиция, обяви днес вицепрезидентът Йотова.

""Крaйнo нeoбичaйнo" и в прoтивoрeчиe c вътрeшнитe прoцeдури в НAТO държaвният глaвa нa eднa oт члeнкитe нa aлиaнca дa cвиквa cлужбитe зa cигурнocт, зa дa рeaгирaт нa прeдпoлaгaeмo нaрушaвaнe нa прaвaтa нa грaждaнитe в другa cтрaнa члeнкa нa НAТO, се посочва в позицията на президента на Македония - Стево Пендаровски.

От "Дондуков" 2 не коментираха македонските реакции по вчерашната среща на държавния глава със специалните служби.

Вицепрезидентът Йотова, която присъстваше на срещата вчера обяви днес, че отношенията ни със Скопие не само буксуват, но се връщат в изходна позиция.

"Голямата грешка е, че не убедихме нашите европейски партньори, защото си служихме само с исторически аргументи. Не че не са важни, но са важни човешките права и свободите на нашите български граждани в Македония и културното ни влияние там  и на нашите дружества", смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът разкритикува и хода на ваксинационната кампания у нас. Според ваксинационния щаб има организация, но няма ваксини. От щаба обясниха, че приоритетно се ваксинират членове на секционни и районни избирателни комисии до 15 март.