Накърнени права на етнически българи в Северна Македония станаха повод за среща на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с ръководителите на службите за сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Поводът за срещата е полученото в президентската институция писмо от Културния център „Иван Михайлов“ - Битоля, както и сигнали на наши сънародници от Република Северна Македония, за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като  етнически българи.

Президентът и началниците на службите са обсъдили „предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание“.

От седмици ангажирани с двустранния диалог наши представители предупреждават, че отношението към самоопределящите се като българи в бившата югославска република става все по-лошо и включва както административен произвол, така и опити за саморазправа.