Рекорден брой сигнали за онлайн престъпления срещу деца през миналата година, отчита Националният център за безопасен интернет.

Обработените случаи са над 46 хиляди - двойно в сравнение с 2022 г. 95% от подадените сигнали са за онлайн сексуална експлоатация на деца. Това е най-високият брой случаи, обработени в последната година.

София е ученичка в 6. Клас и ползва телефона си за социални мрежи и за помощ при домашните.

„Имам родителски контрол, по два часа на ден, някои приложения са ми забранени“, обясни тя.

Проучване на Агенцията за закрила на детето, Българска академия за сигурност и образователните власти в Пловдив между ученици от 6., 7. и 8. клас показва, че предпочитаната социална мрежа от децата е ТикТок, следвана от Инстаграм и Снапчат.

Над 70% от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден.

„Понякога родителите облекчават задълженията си като дават устройство. Аз контролирам това като заменям телефона с друга дейност - ако може на открито и ползвам приложение, което ограничава ползването на телефон“, посочи Габриела Стоилова, майка на първокласник.

И докато децата прекарват повече все повече време в интернет, организации отчитат бум на сигналите за вредно съдържание и онлайн престъпления.

„За сексуална онлайн експлоатация - 46 300 са сигналите. Децата най-често ни се обаждат с проблеми, свързани с онлайн тормоз и изтекли голи снимки, които са изпращали на гаджетата си и се озовават в различни групи и страници“, посочи Антоанета Василева, координатор на Центъра за безопасен интернет.

Експертите съветват родителите да отделят време да сърфират в интернет заедно с децата си, да изследват нови приложения и сайтове, да играят заедно на любимите игри, както и да инсталират програми за родителски контрол.