Искания за оставки в енергетиката- така приключи срещата на работодателските организации с премиера и енергийния министър заради високите цени на електроенергията за бизнеса.

Снимка: btvnovinite.bg

Данните от българската енергийна борса сочат, че през изминалите дни цената на мегават час в определени дни достига 330 лева в сегмента "ден напред". За тази сряда цените на борсата са 285 лева за мегават час.

Снимка: btvnovinite.bg

Данните за Европа сочат, че цените и за тази сряда у нас са сред най-високите. Преди нас се нарежда само Гърция. Но страните от централна и западна Европа са с много по-ниски цени.

Работодателите поискаха оставките на ръководството на министерството на енергетиката, на БЕХ и това на „Марица Изток 2“. Заявиха, че е нужен анализ и на поведението на ЕСО и НЕК и след такъв тези ръководства също трябвало да подадат оставки. Премиерът обяви, че разбира притесненията им, а енергийният министър че се работи са успокояване на цените.

С търсене на конкретни мерки проблема с цените на енергията се решава за седмица или месец и следва нова криза, обявиха работодателите. Затова искат хората в енергетиката да бъдат сменени с добросъвестни експерти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Причината за това е зловредното некомпетентно управление на енергетиката“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Според бизнеса ощетени от високите цени на енергията у нас са не само компаниите: „И домакинствата, и работещите, защото колкото повече се платят за електроенергия, толкова повече пари се плащат за заплати“, каза Велев.

Премиерът обяви, че разбира притесненията на работодателите и обеща търсене на решения.

Снимка: БГНЕС

„Високите цени на енергията, което рефлектира най-вече в българския бизнес частното предприемачество и особено онези енергоемки производства, при които това до голяма степен се отразява в цената на крайния продукт и го прави неконкруретноспособен“, казса генерал Янев.

Енергийният министър посочи, че се прави всичко възможно за успокояване на цените на тока.

„Това е предлагане на електрическа енергия, което означава максимално включване на мощности с подходящи нива на цените на пазара“, каза Андрей Живков.

В момента в държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ има включени пет блока от общо осем, като има и блокове в ремонти, поясни ресорният министър.

Колкото до исканите оставки той обяви, че е готов да подаде своята.

За спиране на износа с цел успокояване на цените на пазара не може да се говори, посочи още енергийният министър.