Граничната полиция в България малтретира бежанци. Такава новина разпространи сирийска информационна агенция.

Като доказателство сайтът публикува и видеозапис, на които се вижда как униформени замахват и удрят с палките си легнали на земята имигранти.

Близо 3000 - толкова са сирийските имигранти, които към момента са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците, като този във Военна рампа. Някои от тях се оплакват, че са малтретирани от българските власти при залавянето им на границата с Турция.

За подобно отношение сме ви разказвали неведнъж, в bTV Новините. Сега обаче за първи път се появи видео запис, който показва такива действия. Сирийският новинарски сайт разполага с кадри, за които твърди, че нехуманното отношение към бягащите от войната е дело на българската гранична полиция.

Джипът на полицаите наподобява изключително много машините, с които са оборудвани властите по границата ни. Униформите също приличат на нашите. Репортажът на сирийските журналисти разказва за начина, по който се преминава турско-българската граница. Акцентът е върху любителското видео.

Азхар живее у нас повече от 30 години. Завършва НАТФИЗ и остава в България. Контактува с много сирийци, особено след началото на войната в родината й.

"Самият акт, лягането по пода, е отвратително, камо ли биенето. Изненадва ме нечовешкият акт на самите тези хора. Имаме много такива сигнали, но винаги ни казват няма доказателства, бежанците лъжат. Честно казано, тайно се надявах да лъжат, наистина", коментира Азхар Ал Омар.

Преди две години в bTV Новините ви показахме Иптисам. Тя попада у нас, след като е хваната от властите с фалшива виза. Тогава разказа, че е бита от служителка на границата.

"Лежах 40 дни в затвора в Любимец и 26 дни в Бусманци. Много ме измъчиха там. Постоянно ме плашеха, че ще вземат дъщеря ми и ще ме оставят сама”, сподели Иптисам Уазиро.

С кадрите от актуалния репортаж са запознати и във Върховния комисариат за бежанците към ООН. Оттам осъждат нехуманното отношение към бягащите от войната.

Нужно е независимо разследване от вътрешно министерство. Служителите на реда следва да спазват международните и националните закони, които със сигурност не допускат такива деяния.

Върховният комисариат за бежанците към ООН призовава властите да разследват инцидента и в случай че се докаже участие на служител на МВР, да се потърси съответна отговорност.

От МВР на този етап не коментираха пред камерата ни видеоклипа. Припомнят обаче, че законовите процедури за предоставяне на закрила се извършват на граничните контролно-пропускателни пунктове.