Скандалът след проверката на язовирите у нас се разраства. Още два от тях, ремонтирани с държавни пари, се оказват неработещи, съобщи служебният министър на икономиката.

Според Кирил Петков всички пари по тях са платени, но още не са влезли в експлоатация. Той обяви, че ще предаде на прокуратурата всички събрани данни.

Язовирите стоят празни, защото ремонтът им сега приключва – такава бе реакцията на бившия министър на икономиката Лъчезар Борисов.

Кирил Петков категорично отхвърли критиките от страна на ГЕРБ, че е наредил изпускането на язовира Пазар Дере край Ловеч, за да се снима там. По думите на Петков той и още два язовира в Сливенско са ремонтирани от една и съща компания, като за това държавата е платила почти 5 милиона лева.

Министърът на икономиката обяви, че и трите язовира - „Пазар дере“, „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4“, са завършени и предадени на Държавната консолидационна компания в 31 декември 2020 г. Тогава е било и платено за работата. Шест месеца по-късно те така и не са предадени на държавната компания, стопанисваща язовирите и те никога не са били завирявани.

Кметът на близкото село Злати войвода разказа, че години наред 4-те каскадни язовира са били общински, давани под наем. Когато стават държавни, в два от тях водата изчезва и започва ремонт.

По план над 400 язовира трябва да се ремонтират за 630 милиона лева. 500 милиона са от бюджета и още 130 милиона заем от Българската банка за развитие.

Над 80% от дейностите по ремонтите се оказват превъзложени от държавната компания „Монтажи“ без общ поръчка, отчете Кирил Петков.

Той е категоричен – цените, на които са ремонтирани и трите обекта, са завишени. От ГЕРБ обявиха, че Петков подвежда обществото.

„Фактурата по отношение цената на бетона - единият вид 90 лева, а другият - 95 лева. Явно съветниците му използват общата сума по цялостното полагане на бетон включваща всички дейности“, заяви Лъчезар Борисов.

Според ГЕРБ обектите са предадени и държавното предприятие е изпуснало „Пазар дере“ малко преди посещението на министъра там.

Междувременно от прокуратурата обявиха, че се самосезират във връзка с изнесените данни за язовира „Пазар дере“.