Посланикът на Беларус Александър Лукашевич е бил извикан на спешна среща в МВнР.

В рамките на нея от беларуската страна са поискани обяснения относно принудителното приземяване на полет на „Райанеър“ на 23 май в Минск, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен активист и журналист Роман Протасевич.

Представеното от беларуския посланик обяснение не е било прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка, съобщават от ведомството.

Подчертано е и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО (Международната организация за гражданска авиация).

От българското МВнР определят действията на беларуските власти като абсолютно неприемливи и ги окачествяват като „грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците“.

В рамките на разговора българската страна неколкократно е призовала за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС. Посланик Лукашевич е поел ангажимент да предаде изразената от България позиция.