Втори ден скандал с „Пирогов“. След отстраняването на директора Валентин Димитров и трусовете в изпълнителната власт, bTV прочете доклада, който констатира нарушения в болницата.

bTV разполага неофициално с доклада - от свой сигурен източник.

Натрупана загуба на „Пирогов“ от минали години към края на 2022 г.  – 24 милиона лева. А за самата 2022 г., когато д-р Валентин Димитров става директор, загубата е малко над 6 милиона и половина лева. В края на 2022 г. болницата взима кредит от 34 милиона лева.

За полугодието на 2023 г. – болницата има 307 хиляди лева печалба.

Докладът е от 134 страници и според здравното министерство е предоставен на Софийската градска прокуратура. Поискахме го и ние официално, но все още отговор нямаме.

Според доклада на здравното министерство - задълженията на „Пирогов“ са повече от вземанията и наличните пари - и болницата не може да ги покрие.
Това е и доводът здравният министър да иска освобождаването на директора.

„Има сключен договор за заем. Това е използване на заем, за да се покрият плащания към различни кредитори“, заяви Хинков.

На критиките напоследък миналата седмица директорът на „Пирогов“ отговори, че дълговете са стопени.

„Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв.“, каза Валентин Димитров, изп. директор на „Пирогов“.

„В одитния доклад на „Пирогов“ има конкретни нарушения. Те са направени от изпълнителния директор - те не са колективна отговорност на борда“, заяви здравният министър.

Четем частта от доклада за обществени поръчки с експерти.

„Това са класически червени флагове за възможни злоупотреби, включително и умишлени. Дали са умишлени обаче - докладът не изследва. Това не е изолиран проблем при „Пирогов“. Това е проблем, който се наблюдава в много болници при обществените поръчки“, казва Цветомир Тодоров, БИПИ.

Сред констатациите на доклада е и че част от обществените поръчки са чрез пряко договаряне. За други пък е посочено, че са проведени при условия, които ограничават участието на широк кръг от кандидати. Но финансовото състояние на „Пирогов“ не е изненада, защото това е спешна болница, казва експертът.

„Новото е, че дефицитът на „Пирогов“ се е увеличил със 7 милиона. И това наистина е сигнал, че нещо се случва и че нещо трябва да се направи“, смята Тодоров.

Докладът разглежда и осигуряването на лекарство за кръвни заболявания. Именно с подобен проблем стана публичен казусът с 15-годишната Даная, която почина в „Пирогов“ този май. Тогава майка ѝ разказа, че е донесла медикамента от друга болница, и поиска оставката на директора. Името на дъщеря ѝ се споменава в документа.

„Ако аз и случая с Даная бяха причина за тази оставка, то щеше да се случи преди 6 месеца, а не сега. Смятам, че пропуските са много по-големи от това, което пише в доклада“, каза Ани Стоянова, майка на Даная.

Днес „Пирогов“ излезе в подкрепа на д-р Валентин Димитров и изрази остро несъгласие от това, че в болницата научават от медиите за промените в ръководството.

„Персонал от 2500 човека заслужава да бъде уведомен от представители на Министерството на здравеопазването“, се казва в писмото.

Дали директорът ще бъде сменен - ще стане ясно, след като съдът се произнесе.

Междувременно стана ясно, че е образувана проверка по сигнал на Министерство на здравеопазването във връзка с одитния доклад на болница „Пирогов“, потвърдиха от Софийска градска прокуратура, пише БТА.

Оттам допълват, че проверката е за нарушения на финансовото законодателство и във връзка с обществени поръчки. Наблюдаващият прокурор е дал разрешение на министъра на здравеопазването да разгласява данни от одитния доклад.

Ще се раздели ли с поста си проф. Христо Хинков? И още - за нарушения или за политически игри става въпрос в казуса с „Пирогов“? Очаквайте министъра на здравеопазвнето в четвъртък сутринта, пред Мария Цънцарова и Златимир Йочев в предаването „Тази сутрин“.