Вълна от възмущение заради отношението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов към журналисти тази сутрин.

Както обичайно БТА бяха обявили на сайта си предстоящата пресконференция на партията. Костадин Костадинов обаче отказа да започне, докато не напуснат журналистите от издания, които по думите му се финансират от американски фондации. 

„Принципите и честа ни не позволява да общуваме с подобни жълто-кафяви отходни канали на американското посолство“, заяви Костадинов.

Той разпозна журналиста на dnevnik.bg Ралица Фичева.

„Ще помоля колегите, при цялото ми уважение към тях като личности, да напуснат пресконференцията, защото не желаем да бъдем отразявани и не желаем дори да бъдем в една зала със служители на медии, които изкривяват общественото съзнание, манипулират го в полза на други държави и са финансирани от тях“, заяви Костадин Костадинов

„Можем да стоим да се гледаме цял ден, но няма да напусна“, каза от своя страна Ралица Фичева. 

Костадинов настоя БТА да се погрижи Фичева да напусне залата и получи отказ. Така той отказа да отговаря на въпросите на медиите.

От dnevnik.bg припомнят, че всеки опит за ограничаване на достъпа на информация до медии е цензура. 

"Нашето финансиране е прозрачно, декларирано навсякъде. Намирам за безпочвени и манипулативни твърденията на Костадинов. Той се опитва да разруши доверието към медиите, за да може неговите тези да се разпространяват без корективна проверка на фактите и лъжите да минават през социалните медии“, каза за bTV Велислава Попова, главен редактор на dnevnik.bg.

От Асоциацията на европейските журналисти призоваваха за солидарност и определиха поведението на Костадин Костадинов като възмутително: „Призоваваме всички колеги да бойкотират подобни политици, каквито сме имали и в миналото, но на последните избори не събраха и един процент и се превърнаха в маргинали, на които никой не обръща внимание. Убедени сме, че това ще е съдбата и на поредния, който си позволява да напада журналисти и уважавани медии, но трябва ли отново да го търпим с години?“

Асоциацията на европейските журналисти са разочаровани и от начина, по който политиците общуваха с медиите в кампанията и в изборната нощ.