Скандал в земеделското министерство. Поводът стана запис разговор на министър Десислава Танева с производители на зеленчуци.

Във видеото, публикувано от разследващия сайт „Бивол“, министър Танева препоръчва да  се мълчи за измамите с европейски пари, за да не спрат парите от Брюксел.

Според участник в разговора думите ѝ са заплаха и опит да се скрие истината. Земеделският министър обаче заяви, че няма как да защити пред Европа финансирането на едно производство, ако в сектора се говори единствено за измами. Според нея става въпрос за политическа атака.

Разговорът между Танева и производителите на пипер е от края на март, когато в разгара на кризата с коронавируса с тях са обсъждали извънредното програмиране в сектора.

Записът е малко повече от две минути и в него се чуват и исканията на производителите, и предупрежденията на министъра.

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше и ще продължим в същия дух. Но сега да се хвалим какви измамници сме – утре нали ще кажат, че не трябва да я получавате тази помощ“, казва министър Танева.

Причина за въпросите на зеленчукопроизводителите е неочакваното финансиране.

"Схемата е получаваш пари за нещо, което не си произвел. Без да произвеждаш, само чертаеш и си получаваш паричките в джоба“ казва Георги Василев, организационен секретар на Асоциация "Български пипер".

“Ако някое производство смята, че е само измама, то на практика не би следвало и няма как да получи първо обществена подкрепа средства от данъкоплатците да му се дават за подкрепа, а после и по всички основания за това“, обясни на брифинг земеделският министър.

„Тя ни заплашва да не си отваряме устата“, каза от своя страна Георги Василев.

От министерството са категорични, че не крият нищо от Еврокомисията и че правят масови проверки за субсидиите.

Земеделският министър видя в скандала и политика, и нарушени интереси на производители, които са останали без финансиране. Заподозря, че скандалът е предизвикан от хора, които не са получили финансиране.

„Явно вече се влиза в предизборен период и всеки търси как да си направи пиар, но зад всяка ситуация стоят на карта съдбите на хората, които са на полето. Трудят се денонощно и за разни вътрешнополитически амбиции се поставя на карта това, за което се борим от няколко месеца“, каза още Десислава Танева.

Тя обаче не посочи кой стои в основата на атаката срещу нея.

От земеделското министерство изрично уточниха, че думите на Десислава Танева са извадени от контекста и заявиха, че именно заради проверките и предотвратените измами производителите у нас са получили повече Европа. Причината е, че сумите от Брюксел са разпределени единствено и само на коректните производители.