Ако за някое земеделско производство се говори, че е само измама, не би следвало и няма как да получи обществена подкрепа, а също и няма как да има основания да иска финансиране. В същото време е факт, че проверките установяват нарушения и с тяхна помощ добросъвестните стопани получават повече пари. Така земеделският министър Десислава Танева обясни на брифинг думите си към представители на сектора, изтекли на видео днес.

„Ако в това се задълбочат европейските служби – и се компрометира „Обвързана“. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че, ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията (…) Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат“ – това са част от думите, които според Танева са извадени от контекста.

Тя обясни: „Ако даден бранш постоянно говори и темата за дадено производство е че е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа, за това, че пари от данъкоплатците трябва да се дават“. По думите ѝ в момента се води „битка“ със старите членки на ЕС за запазване на подпомагането, но никаква информация не се спестява на Брюксел.

Началникът на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев обясни, че данните за миналата година още през февруари са изпратени на ЕК.От думите му стана ясен и мащабът на злоупотребите, констатирани през 2019 г.: От 20 120 бенефициента, на 4453 не е изплатен и лев, а 90 са дадени на компетентните органи, след като даже са представили фактури за продукция, която няма как да са произвели.

В резултат 15% са получили добросъвестните производители, а тази година заявените площи са 20% по-малко: „В момента може би се изчистват и остават истинските производители“.

Танева заподозря, че скандалът може да е иницииран от тези, които са останали без финансиране, но има и други, които имат интерес от него.

„Последната нужда, която имат добросъвестните производители, е да са разменна монета в политически битки и на лични интереси“, подчерта тя.