Родители сигнализират за проблеми със системата за прием в първи клас. Част от тях не са били уведомени за резултатите на децата си.

Ден след първото класиране, Даниела Николова все още не е получила имейл дали и къде е прието детето й. „Нямаше нито получено някакво съобщение, нито известие през имейл“, казва тя.     

За забавяне с пращането на имейлите признават и от общината. Но уточняват, че всички резултати са качени онлайн.  

Деца, явили се на допълнителен изпит за профилирани паралелки, пък са премахнати от системата за кандидатстване. Такъв е случаят на Десислав Топавичаров, чието дете се е явило на изпит в 144 училище, но не е прието. „Излезе 1 класиране в това училище, ние не фигурираме там. Няма ни и в системата. Тоест детето ми е дискриминирано“, смята той.

Снимка: btvnovinite.bg

Други пък са записани в училището и премахнати от системата, въпреки че учебното заведение е назад в желанията им. „Кандидатурите ни просто изчезнаха  и няма как да кандидатстваме – шансовете ни са нулеви“, твърди Лазар Манчев.  

От общината уточниха за bTV, че в профилирани паралелки директорите организират приема на първокласници.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ангажимент на директора е да обясни, че ще извърши класиране преди общото и ще подаде списък на класираните деца към Столична община. Системата за прием отчита децата от този списък като успешно класирани и няма право да ги класира на друго място“, посочват от общината.  

Снимка: btvnovinite.bg

От ръководството на 144 училище отказаха коментар.