Край на опашките за прием на ученици в първи клас в София.  Записването на децата вече ще става онлайн.

За целта са необходими няколко прости стъпки.

Първо, трябва да се направи регистрация в системата през сайта на Столична община. Там въвеждаме -- електронна поща, лични данни на родителите и децата. След което натискаме бутона „ЗАПИШИ“.

Следва избор на училище. Те се подреждат в желания ред за кандидатстване.

Електронната система ще заработи на 29 март.

Наесен над 12 хиляди деца ще са в първи клас. Сред родителите им е и Гергана Алексиева. „Посещението в училище и отворените врати според мен са много важни и са много полезни, но всичката останала документация, бумащина, разхождане според мен са абсолютно ненужни“, казва тя.

На 19 април ще бъдат обявени свободните места за първокласниците в 168 столични училища.

„Тук говорим само за дигитализация, за електронизация на услугата за кандидатвстване и записване, а самите критерии и принципът на приемане остават същите като в предходните кампании, които доста успешно класираха първокласниците в столичните училища“, обясни Тодор Чобанов.

Процесът ще бъде изцяло електронен от заявянето до записването на детето в училище. „Ние сме облекчили родителите от една голяма административна тежест, включително и свързана със заплащане в предишните години на тези такси за издаване на различните удостоверяния“, обяснява Чобанов.

Ако не се справят онлайн, родителите може да запишат детето си и присъствено.

През системата обаче няма да има нужда да се внасят заявление за записване, удостоверение за промени на постоянен и настоящ адрес на детето и удостоверение за семейно положение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!