От тази сряда разширяват двойно синята зона в София. Промени има и в работното й време.

Улица „Христо Стамболски“ вече също е част от синята зона на столицата и престоят на нея ще струва 2 лева на час. Само до вчера тази улица беше в зелена зона, а паркирането беше наполовина по-евтино.

Важна подробност е, че голяма част от табелите на вътрешните улици все още не са изцяло подменени, че има промяна в зоните за почасово паркиране.

Паркирането на улица „Бяло море“ от години е платено. От 1 декември обаче преминава от „зелената“ в „синята зона“. Петър Атанасов живее на тази улица от години. Признава, че проблеми с паркирането има, но не смята, че по-скъпият престой ще ги реши. 

„Няма да се облекчи…  Обикалям улиците в съседство, до болницата стигам и няма места. По 1 час търся, въпреки че е платено паркирането“, казва Петър.    

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон близо 8 000 от местата в зелена зона преминават към по-скъпата синя. Така от около 5 000 вчера, днес тя вече е с 12 600 места.  Промяна има и в работното време. От понеделник до събота то ще е от 8:30 ч. сутринта до 20 ч. вечерта.   

Снимка: btvnovinite.bg
Днес глоби на паркиралите в синя, но платили зелена зона няма да се поставят. От утре обаче ако направим нарушение, дори по невнимание, ще бъдем санкционирани. 

Остава и въпросът: Какво става, ако вече сме купили годишен винетен стикер за паркиране в зелена зона? Документът на Петър например е валиден до 7 май.

Снимка: btvnovinite.bg

„Казаха, че цената ще е една. 100 лева на година“, коментира мъжът.

От Центъра за градска мобилност уточниха, че вече издадените стикери няма да се подменят, но след изтичането им, хората ще трябва да извадят такива за синя зона. 

Така Петър например вече вместо 100 ще трябва да плаща 150 лева.