12-годишният син на загиналия военен пилот Валентин Терзиев съди авиобаза „Граф Игнатиево“.

Молбата е подадена до Пловдивския окръжен съд на 28 юли т. г. чрез майката на Александър - Димитрина Попова, защото той е малолетен. Искът е за положен, но неизплатен извънреден труд на баща му.

По данни на исковата молба става въпрос за 2967 допълнителни работни часа за времето от 26 май 2010 г. до 9 юни 2021 г., за които летецът не е бил компенсиран с почивка. Така синът му настоява за обезщетение от 70 хил. лв.

Със свое определение от 23 септември т. г. Окръжният съд постановява, че се касае не за един, а за множество искове, тъй като периодът на неплатения извънреден труд е дълъг, и препраща делото по подсъдност на Асеновградския районен съд.

Александър Терзиев обжалва и Апелативният съд в Пловдив се произнася, че искът не е за помесечно дължими суми, а за общо обезщетение, определено към момента на прекратяване на служебното правоотношение на загиналия пилот.

Така със случая трябва да се заеме Пловдивския окръжен съд, защото определението на Апелативния е окончателно.

Пред bTV жената на Валентин Терзиев и майка на сина му заяви, че най-важна е истината, която, по думите й, остава скрита.

Димитрина Попова настоява вътрешната проверка в министерство на отбраната да бъде извършена и да се установи кой има вина да се възлагат задачи на недостатъчно подготвен за тях пилот.

"Заявявам го най-отговорно, че грешката не е в пилота. Просто истината е там, че са нарушени мерките за безопасност. Пилотът не е бил подготвен за изпълнението на тази задача, особено при появилия се проблем с бързо падащата мишена. Не е бил подготвен и целият състав, включен в ръководенето на полета, което идва от неправилно планиране и подготовка на цялото учение. Пилотът не е бил подготвен за това", каза тя.

От пресцентъра на авиобаза "Граф Игнатиево" коментираха за bTV, че близките на загиналия пилот са в правото си да заведат подобен иск и той е нещо рутинно за повечето напускащи системата пилоти, които не са ползвали полагащите им се компенсации.