Не са открити нарушения, които да са допринесли пряко за инцидента с военния изтребител МиГ-29, при който загина подполковник Валентин Терзиев. Това стана ясно на среща между военния министър и съпругата на пилота - Димитрина Попова, след разчитането на черната кутия на самолета.

"Ние си свършихме работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат. Той успешно изпълни бойна задача", служебният военен министър Георги Панайотов.

Така министърът на отбраната обобщи края на проверката за трагичния инцидент с МиГ-29. Данните от черната кутия са разчетени със съдействието на Руската федерация и в присъствието на представители на ведомството.

Вдовицата на загиналия пилот Димитрина Попова имаше възможност публично да зададе своите въпроси към разследващите. Тя пожела да ѝ бъде обяснено "означава загуба на пространствена ориентация и защо не се води пилотска грешка този термин".

"Би се формулирала като пилотска грешка, ако пилотът в знаел какво е това, но това е неосъзнато движение", отговори полковник Петко Василев от „Военна полиция“.

„Пилотът не е принуждаван да се катапултира“, заяви бриг. ген. Николай Русев, командир на Авиобаза "Граф Игнатиево".

Вдовицата попита и изпълнени ли са всички изисквания за летателната подготовка на Терзиев.

„Докато има мъжки момчета като баща ти, тази държава ще я има, бъди като него, бъди достоен българин - всичко е изпълнено“, обърна се ген. Русев към сина на зафгиналия подполковник Терзиев.

„С когото и друг да се беше случило, ако Валентин Терзиев беше там и той щеше да продължи“, каза вдовицата на пилота.

Всички документи за учението на 9 юни са във военната прокуратура и в Народното събрание. Разследването продължава.