Силно запрашен въздух стресна пътуващите по пътя Дупница-София. Непрогледният прах е в района на ТЕЦ „Бобов дол“. Сутринта Маргарита Иванова тръгва на път с дъщеря си и внука си. Изведнъж през отворените прозорци на колата навлиза задушлив мирис.

„Задуших се. Днес минавах два пъти по този път – в 10 ч. и в 11 ч. В 10 часа облакът беше доста голям и се усещаше миризма, задушливост, драскане леко по гърлото, но на връщане, самият големият облак се беше разнесъл над цялото поле и затворих прозорците на колата, сложих си маската и въпреки всичко много трудно дишах“, заяви Маргарита Иванова.
 
Дъщеря й и внукът й също се почувствали зле.

По обед Христина пътува по магистралата.

„Аз карах по магистралата и отдалече видях много пушек. Първоначално помислих, че може би е пожар, но когато се приближих ми се струваше, че повече е от ТЕЦ-а, защото беше много мръсно, много като кафяв прах страшно много“, сподели Христина Александрова.

От ТЕЦ „Бобов дол“ заявиха за bTV, че не са изгаряли отпадъци, а централата работи по правилата. Свързаха запрашаването с въглищния прах в склада, с горещото време и силния на моменти вятър. Регионалната екоинспекция започна замерване дали концентрацията на фини прахови частици е в нормата, но резултати днес не бяха съобщени.