Съдът в Дупница е потвърдил глоба от 100 хиляди лева за ТЕЦ "Бобов дол", съобщиха от съда. Наказателното постановление е издадено от РИОСВ-Перник за неспазване на Закона за опазване на околната среда.

Констатирана е употребата на неразрешен вид гориво - неопасни отпадъци, които се оползотворяват чрез изгаряне. От предоставена справка за количеството и характеристиката на ползваните суровини и горива през месец януари 2020 г. става ясно, че за целия месец, в горивната инсталация са изгорени 900 тона горими отпадъци.

През март, въз основа на установеното, е бил съставен акт, че топлоцентралата не е изпълнила условия от Комплексното разрешително, издадено от изпълнителния директор на

Изпълнителната агенция по околната среда към Министерството на околната среда и водите. На дружеството не е разрешено да използва като гориво при работа на инсталацията неопасни отпадъци и единственото позволено гориво за работата на централата, което дружеството може да използва, са въглища.

Съдът е счел, че наказателното постановление е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено. Решението на съда в Дупница може да бъде обжалвано пред Административния съд в Кюстендил.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА