До края на седмицата министърът на правосъдието ще внесе във Висшия съдебен съвет документи срещу главния прокурор, съобщиха за bTV от министерството.

Документите са свързани с информация за опит за придобиване на част от капитала на фирма за производство на млечни продукти за период, в който Иван Гешев е бил редови обвинител.

Според документите преди шест години собственик на фирма е поискал от Иван Гешев като прокурор съдействие. А след това в замяна на това е прехвърлил дял от фирмата си на бащата на Иван Гешев

Документите са започнали да се получават в министерството от няколко месеца. Освен това, този сигнал е подаден и в МВР, откъдето са започнали проверка.

Част от документите по сигнала за оказан натиск върху фирма са получени във ведомството още миналата седмица. Според министъра, данните са достатъчни, за да се направи предложение до пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

„Работи се по въпроса, така че очаквам ВСС да има поне трима смели колеги, които дас е самосезират. Но дори аз няма да бездействам, работим по въпроса и максимално бързо ще предприемем нашите действия, за да може да се търси отговорност по тази посока“, каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Бившият министър на правосъдието Иван Демерджиев каза, че той също е получавал сигнал за оказан натиск за действия на Гешев като редови прокурор за прехвърляне на собственост на част от фирма на неговия баща.

„В търговския регистър по това време са подадени такива документи. Странно е, че от съдържанието на документите не става ясно на какво основание Стоимен Гешев придобива тези дялове от това дружество и ако е вярна информацията, че по това време господин Гешев е имал отношение към производствата, които са се развивали в прокуратурата или е бил вече високопоставен прокурор, каквито са твърденията, мисля, че имаме сериозен проблем на конфликт на интереси“, казва Демерджиев.

От прокуратурата отказаха коментар. По-рано от държавното обвинение обявиха, че  служебното правителство умишлено е вкарало темата за реформата в прокуратурата в плана за възстановяване. Според обвинението така се манипулира обществото и се използва това като натиск срещу главния прокурор.

„Ръководството на прокуратурата категорично се противопоставя на опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с функциите на прокуратурата и фигурата на главния прокурор. Ежедневно сме свидетели на изказвания на политици, които имат за цел да внушат, че развитието и просперитетът на българската държава са в пряка зависимост от личността на главния прокурор“, заяви заместник главният прокурор Красимира Филипова.

Демерджиев обясни, че изискванията са поставени от Брюксел.

Бившият вицепремиер Атанас Пеканов написа в своя позиция във „Фейсбук“, че „твърденията на прокуратурата са премиер за тъжното неразбиране на процесите, свързани с европейските институции и  Плана за възстановяване и устойчивост“, както и опит за  манипулация на общественото мнение“.

От Висшият съдебен съвет обясниха, че ако документите по готвения сигнал срещу Гешев дойдат тази седмица, може да се вземе решение и за извънредно заседание, но засега темата не е обсъждана.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!