„Иван Гешев задръства системата. Той изкривява дебата и пречи да се намерят верните решения, защото най-добрите решения трябва да бъдат взети с участието на прокурорите“, каза новият правосъден министър Надежда Йорданова в „Лице в лице“.

Тя посочи, че личността на главния прокурор е само част от проблема.

„Трябва да има механизъм, който да търси отговорност на главния прокурор. Не може да не си върши работата, изпълнението му да не отговаря на етичния кодекс на магистратите и да бъде оставено без последствия“, смята Йорданова.

Новият правосъден министър посочи, че работеща съдебна реформа е сравнително лесна за осъществяване и то в кратки срокове.

„Най-големият източник на злоупотреба от прокуратурата е да избират кога да не разследват случаи, когато има ясни данни за престъпления. Това е един от начините да се слага чадър“, казва Йорданова. Тя допълни, че се обмисля възможност да се въведе обжалване на отказ от разследване по сигнали на граждани. Тогава всеки, който е подал сигнал към прокуратурата за дадено престъпление, може да обжалва отказа на обвинението пред съда.

„Преструктурирането на КПКОНПИ е задължителна стъпка“, каза Йорданова. Предвижда се антикорупционното звено да бъде разделено на две и правомощията му да бъдат засилени.

Относно плановете на управляващата коалиция в законите да залегнат някои от основните моменти на Истанбулската конвенция по повод насилието над жени, Йорданова коментира, че това е нещо, по което се работи активно и трябва да бъде решено в рамките на изменения и въвеждането на допълнителни гаранции в законодателството.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!