Консултациите за предстоящия вот на президента Румен Радев с парламентарно представените партии завършиха с „Атака“. Лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че най-съществено е да се изчистят избирателните списъци от „мъртвите души“. 

Той представи статистика на НСИ, според която българите с право на глас (над 20 г.) са 5 636 247 души. 

„В същото време от ЦИК казват, че има 6 221 729. Разликата 585 482 гласа. Тоест, излиза, че ЦИК представя близо 600 хил. гласа повече от реално съществуващите. Какво правим?!? Какъв е смисълът да говорим за дата на изборите, общи принципи, ако имаме това разминаване в числата“, попита Сидеров. 

Лидерът на „Атака“ призова държавният глава да стане гарант за честността на изборите, като се направи одит на „Информационно обслужване“. „Никой не знае там как се назначават хората, какъв софтуер се ползва за обработката на резултатите от изборите. В крайна сметка: „Не е важно кой провежда изборите, а кой брои“, допълни той. 

Сидеров заяви, че след преразглеждане на избирателните списъци и ревизия на „Информационно обслужване“ може да се говори за конкретна дата за вота. 

Радев отговори, че въпросът с „мъртвите души“ е представен пред ГРАО и НСИ. Той обясни, че е получил уверение, че ревизия може да се направи след разпореждане от изпълнителната власт, но процесът е изключително обемен и труден. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Парламентът трябва да изпълнява много по-агресивно своите правомощия по контрола върху изпълнителната власт, а не обратното. Затова стигаме до такива ситуации. Преди няколко дни поканих директора на ГРАО, но нещата продължават да се случват в същия дух. Но рано или късно този въпрос трябва да се реши“, каза Радев.

По отношение на „Информационно обслужване“ държавният глава коментира поправка в закона от ноември, според която правомощията са делегирани ЦИК да предава за обработка резултатите от протоколите директно на софтуерната компания с държавно участие. 

„Аз наложих вето, защото това означава доживотен монопол. Естествено, то беше отхвърлено. С такъв подход към законовите промени, все повече „Информационно обслужване“ се превръща в черна кутия. Защото, ако всяка година ЦИК възлага обществена поръчка за организация, която да обработва изборните протоколи, тогава обществото ще има реална информация какво е функционалното задание“, коментира президентът.