Ден след 4,8 по Рихтер продължават огледите за щети в Пловдивско. Секунди след труса хора в района получиха известия на телефоните си за земетресението.

Огромни счупени стъкла висят от прозорците на физкултурния салон в училище „Васил Левски“ в село Караджово. За щастие по време на труса е бил празен.

Снимка: bTV

„Чу се един силен тътен и  звукът от счупените стъкла. Той е много силен в такъв момент, което ни привлече вниманието. Все едно, че гръмна бомба“, обясни Красимира Благоева директор на училището.

В съседното село Катуница в училище "Христо Ботев" три от стаите са с големи пукнатини, като се налага да бъдат ремонтирани.

Снимка: bTV

Медицинската сестра от Пловдив Надя Ботевска получава съобщение за земетресението, докато е на работа.

Снимка: bTV

„Първото нещо, което прочетох, беше да си обуя обувките и да проверя газта, и да избягвам сгради с поражения“, казва тя.

Снимка: bTV

Системата за ранно оповестяване може да бъде активирана на телефони, които имат функцията. Това става от „Настройки“, „Safety and emergency” и пускане на функцията „Earthquake Alerts“.

Колкото по-плитки са земетресенията, толкова по-малко е времето за реакция след получаване на известието. Ако земетресението е дълбоко, имаме 15 до 30 секунди.

„На територията на България огнищата са сравнително плитки, в повечето случаи ако се получава съобщение, то ще е по време на самата реализация на земетресението“, коментира доц. Пламена Райкова от БАН.

Снимка: bTV

А при теглене на приложение, за да се предпазим от кибератака, експертите съветват да проверим дали то е част национална система за информираност и дали подлежи на регулации.

„Представете си, че хакери имат достъп до подобно приложение, до управлението на подобно приложение и разпространят информация, че в следващите 10 минути да речем ще има земетресение от порядъка на над 6 по Рихтер, което е опасно за хората и би всяло паника в населението“, обясни Кирил Григоров, зам.-председател на Българската асоциация по киберсигурност.

На 9 юни имаше и ново земетресение в района.