Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разлюля България вчера. Епицентърът е на 3 км от Асеновград, а хората в пловдивското село Караджово и не само там са притеснени. 

Щетите след земетресението в Пловдивско
Снимка: bTV

Във физкултурния салон на ОУ „Васил Левски“ там щетите са видими - изпочупени са прозорците, а лампите висят от тавана. За щастие в момента на земетресението в салона не е имало деца.

„Вчерашният ден беше изненада за нашето училище. След труса овладяхме ситуацията, всички ученици бяха изведени. Веднага са предприети мерки и са извозени до населените места. Очаквам ги днес, разговаряла съм с тях, всички са спокойни, преминал е стресът“, каза директорът на ОУ „Васил Левски“ Красимира Благоева.

Щетите след земетресението в Пловдивско
Снимка: bTV

Щети има и в още няколко училища в Пловдивска област – паднала мазилка, осветление, счупени прозорци и напукани стени. Въпреки това, според Министерството на образованието няма повод децата да не учат и днес се очаква всички ученици да се върнат в класните стаи.

Щетите след земетресението в Пловдивско
Снимка: bTV

Огледите за щети продължават в Пловдив и региона. Училище „Христо Ботев“ в Катуница е другото най-засегнатите. Една от тухлите на покрива пада само на метър от дете вчера. По чудо няма пострадали. 

След труса пострадали са трите комина на училището. Те бяха поправени от бригада на община Садово. Три от стаите също са с опасни пропуквания и децата не се допускат в тях. Извършен е оглед, но ще бъде направен допълнителен от инженер конструктори.

Земетресението беше усетено и в София. Сеизмологичният институт към БАН е регистрирал 9 вторични труса, от които най-силните са с магнитуд около 3. 

Сеизмологът Валентин Бучакчиев припомня при земетресение, ако сме навън, да стоим далеч от сгради, а ако сме вътре, да застанем под рамка на врата, маса или близо до носеща стена.