Все повече хора се сдобиват с имунитет срещу COVID-19. Оказва се, че преболедувалите вируса у нас вече се третират по различен ред. 

Днес имунизации се извършваха само на 4 места в страната - с РНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ - за изборната администрация. В Кюстендил те получиха втората си доза. Засега в България не се обмислят различни правила за хората, които са имунизирани.

„Носенето на маски и спазването на дистанция трябва да се спазва и от ваксинираните. Всички привилегии ще започнат тогава, когато достигнем около 65-70 процента ваксиниране на населението, това е т.нар. колективен имунитет“, каза министър Ангелов.

Изключение за хората с имунитет обаче на практика вече има.

От 22 декември действа заповед, според която оздравелите от COVID-19 се считат за лица с нисък риск за предаване на вируса и не подлежат на задължителна карантина при близък контакт с болен. Тази привилегия важи за период от 3 месеца след положителния си тест.

 „Създаването на подобно изключение е немотивирано, създаването на подобен срок по същия начин. И това не е нито пропорционално, нито поставя всички граждани в еднаква позиция (...) Проблемът идва още от самата дефиниция, след това от начина, по които се регистрират заболелите – заразопреносителите, тези, които имат някакъв положителен тест, и респективно, идвайки от това следва и проблемът с изключенията“, заяви Мария Петрова.

Изключението за преболедувалите не е описано в заповедта от октомври, засягаща правилата за поставяне под карантина, а в друга от декември. Засега за ваксинираните подобни изключения няма.