Най-големият доставчик на горива у нас „Лукойл“ съобщи за реална опасност да спре работа.

Причината са прокарвани чрез кризисното законодателство задължения за търговците на горива.

Промените се правят през промени в Закона за здравето, които трябва да заменят мерките по време на извънредното положение. През преходни и заключителни разпоредби се променят текстове и в други закони извън здравния и там се появява изискването в данъчните складове, в каквито по правило се съхраняват акцизни стоки, да бъде монтирано видеонаблюдение. Отделно от това големите обекти, свързани с един тръбопровод, да бъдат разделени на по-малки.

Пред bTV генералният директор на „Лукойл България“ Булат Субаев коментира, че за един месец трудно ще бъдат покрити новите изисквания.

Складовите бази на компанията у нас ще трябва да се прелицензират и от една да станат 7. За това ще са нужни допълнителни инвестиции. Над 200 милиона лева ще бъдат блокирани под формата на банкови гаранции, за да вземат нови 7 лиценза.

„Според закона за конкуренцията нямаме право да коментираме как това ще се отрази на цените, но е ясно че разходите ни ще се увеличат значително, а бюджетът нищо няма да получи допълнително. Този финансов и административен натиск е необоснован и няма никакъв смисъл“, коментира Субаев.

Според финансовия министър Владислав Горанов в момента митниците не могат реално да проследят количествата в петролопровода.

„На практика, като отидете да проверите съответната петролна база за наличностите в нея дали коректно се отчитат взаимоотношенията с държавата във връзка със заплащането на акцизи и данъци, вие нямате никаква гаранция че количеството вътре в нея е коректно. Имате няколко бази, свързани с една огромна тръба. Цените, с които горивата напускат данъчните складове, са с десетки стотинки по-ниски от това което виждаме при бензиностанциите“, коментира финансовият министър.

От газовата и петролна асоциация са за изсветляване на бизнеса, но са категорични, че тези промени нямат нищо общо с противоепидемичната обстановка и настояват, текстовете да бъдат широко дискутирани.