Ще получават ли народните представители допълнителни 25% върху заплатите си, ако се справят с приоритетни за страната задачи? Спекулациите, че парите им може да стигнат 10 хиляди лева на месец накараха депутатите да обяснят, че никога не са получавали такива бонуси.

В момента една депутатска заплата е три средни работни за обществения сектор от 1400 лв. Има и допълнителните две-трети за сътрудници и представителни нужди, които отиват в парламентарните групи.

Така сумата нараства до 7000 лева без добавките за участие в комисии. Ако депутатът положи усилия по приоритетни задачи, това означава бонус от 1750 лева или общо 8750 лева.

Защо предложението за таван върху тези бонуси предизвика критики и реакции?

По предложение на депутатите от „Демократична България“ вчера беше намалена на 25% от заплатата сумата, която депутат може да получи при решаване на приоритетни задачи за страната.

"Спекулацията, която се прави, която представлява за мен една грозна лъжа, че било предвидено някакво допълнително плащане. Напротив, ограничена е възможността за тези плащания“, съобщи Христо Иванов.

ДПС категорично отрекоха да има подобно увеличение.

„Аз съм от доста години в Народното събрание, народни представители никога по този ред не са получавали не 25% отгоре, а една стотинка отгоре. Това го заявявам категорично", каза Хасан Адемов.

Пари по тази точка от правилника са връщани в бюджета, обяви депутатът Биков.

"Това не е за 10 хиляди лева заплата. Колегите от „Демократична България“ предложиха да има лимит на някакви награди, които ние никога не сме получавали“, обясни Тома Биков.

Лидерът на левицата прецени, че това не е морално и внесе ново предложение.

„Ще внесем предложение този текст с 25 процента да отпадне, да се замразят заплатите на нивото на предишния парламент и да не се увеличават със средната заплата“, предложи Корнелия Нинова.

Групата „Изправи се! Мутри вън“ стигнаха по-далеч:

„Искаме заплатите на народните представители да бъдат силно намалени, от три средни работни заплати за страната със съответните надбавки, да бъдат намалени до една средна работна заплата“, каза Мая Манолова. 

Те предлагат същата мярка да важи за министри и шефове на агенции, а спестените пари да отидат за лични асистенти за хората с увреждания.