Депутатите опровергаха твърдението, че ще получават до 10 хил. лв. заплата. Това е свързано с поправка на парламентарния правилник от вчера, в която се въвежда таван до 25% от средната заплата за бонуси, при изпълнение на приоритетните за нацията задачи.   

„Ще внесем предложение този текст с 25-те процента да отпадне, да се замразят заплатите до нивата на предишния парламент и да не се увеличават с ръста на средните заплати“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че има неразбиране.

„Процентите, които гласувахме вчера не са за заплатите на депутатите, подаръците да бъдат намалени – досега бяха 10% от стойността на заплатите, грубо 500 лв., сега да е 200“, уточни той.

„Спекулацията, която се прави за мен е грозна лъжа – че било предвидено някакво допълнително плащане, напротив. Ограничена е възможността за тези плащания. Става дума за текст, който съществува в сегашния правилник, който предвижда възможност при необходимост при изпълнение на важни за страната задачи – да се отпускат допълнителни средства. Колегите са предложили да има ограничения“, посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Тома Биков от ГЕРБ също заяви, че няма увеличение на депутатските заплати. Всички попитани днес се обявиха, че текстът трябва да отпадне изобщо.

Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!” внесе в Народното събрание проект за решение, с което иска заплатите на народните представители да бъдат намалени – от 3 средни работни заплати за страната със съответните надбавки до 1 средна работна заплата за страната. Това е в размер на 1400 лв

От БСП пък внасят предложение възнагражденията на народните представители да бъдат замразени на равнището на основното възнаграждение от последния месец на 44-ото НС.