В Народното събрание днес бяха гласувани нови правила за следващите избори, след няколко часа дебати и шест варианта на Изборния кодекс. За по-малко от седмица бяха внесени общо шест законопроекта. Залата прие този на „Има такъв народ“, който получи и гласовете на ГЕРБ-СДС с аргумента, че новото мнозинство трябва да носи отговорност за провеждането на избори.

Отпада ограничението за броя на секциите в страните извън Европейския съюз, създава се район „Чужбина“, но след преброяване на населението. Ще се гласува само машинно, като в секциите ще има хартиени бюлетини, но с тях ще се гласува само след декларация.

Прието беше да има нови членове на Централната избирателна комисия, а техния брой да бъде намален до 15.

Президентът ще е този, които след консултации с политическите сили ще ги назначава. Ще може да има видеозаснемане при боренето на бюлетините.

Основният спор обаче беше между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ относно мажоритарния вот, който беше отхвърлен. Мажоритарният вот сблъска на парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ".

"Ще говоря простичко, за да ме разбере средната част на залата. Ако се стигне до предсрочни, което, както знаете, е много вероятно, ние не можем да си позволим да работим по тоя смотан, некадърен и вреден Изборен кодекс, който в момента имаме. Така, че подхождаме практично. Разбирам, че за вас е по-добре година и половина да обсъждаме мажоритарна избирателна система, да има някакво правителство и вие да си кльоцате тук в паралмента. Ние нямаме желание да ви даваме това време“, каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на „Има такъв народ“.

„Ние разбрахме всичко, разбрахме, че сте лъгали през цялото време. До 2030-40-та дали ще има редовни парламентарни избори, та да въведете вашата мажоритарната система и дотогава ли ще карате на тази струна. Правителство не се прави, за да се радваме тук ние, а за да има кой да управлява държавата в тежка ситуация“, заяви Тома Биков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Стигна се и до лични нападки между депутат от ГЕРБ-СДС, която в миналото е събирала подписи за референдума на Слави Трифонов и настоящите му депутати.

„Имате човек, който според колегите от „Бивол“, тъй като са ровили в търговските дружества, е съдружник с косовския наркобос Исмет Османи – Цури, честито хора, да ви е жива и здрава“, каза Тошко Йорданов.

„Аз не съм извършила нищо престъпно и укоримо през живота си и това, че вие, според вашите виждания и вашия ръст, преценявате някои неща, е разбира се ваш личен избор и се надявам наистина да се видим в съда“, отвърна Росица Кирова, депутат от ГЕРБ-СДС.

Тезата, че настоящият Изборен кодекс има несъвършенства обедини и другите политически сили.

„Слонът, който стои в залата, е датата на изборите, защото едно е да работим с хоризонт два месеца, друго е да работим с хоризонт година“, каза Явор Божанков, депутат от "БСП за България".

„Няма смисъл, колеги, да ходим на избори с наложен за една нощ Изборен кодекс, изпитвали сме го вече на гърба си, резултатът го виждате. Този Изборен кодекс, по който правихме избори, беше наложен под диктат“, припомни Хамид Хамид, депутат от ДПС.

„Изборен кодекс не се прави със страхове, изборен кодекс се прави с чест и с обещания“, коментира Антоанета Цонева, депутат от „Демократична България“.

В крайна сметка депутатите приеха изборните правила, предложени от „Има такъв народ“, а съкращаването на сроковете за работа по Изборния кодекс накара ГЕРБ-СДС да мисли, че никой няма намерение да прави правителство.