Инфектираните с коронавирус у нас продължават да намаляват, но някои области още отчитат рекордна заболеваемост. В същото време много държави вече се връщат към старото нормално. Ще успеем ли и ние?

След две години с контакти и приходи на минимум, отскоро Иван се връща към стария си начин на живот. Заработва три пъти повече, отколкото в пандемията и вече може да се вижда с близките си в Лондон.

„Тези мерки, които бяха наложени, оказаха голям ефект върху срещите с роднини и с приятели, и аз лично не съм се виждал с много от тях в продължение на години. В момента, в който Борис Джонсън анонсира това, че мерките могат да бъдат премахнати, в рамките на един ден наистина се усети много голяма разлика“, каза Иван Пецев, шофьор на UBER в Лондон.

Швеция, Австрия, Португалия, Дания, Италия, Испания - навсякъде постепенно животът се връща към старото нормално. Според вирусолози България трудно може да си го позволи.

„По един много основен покaзател се различаваме от тези страни. Ако погледнем процента на ваксинираните хора, ваксиниране над 95% гарантира прекъсване на циркулацията на вируса“, обясни доц Любомира Гломб.

В част от страните мерките остават препоръчителни.

„В България, ако нещо е препоръчително, то изобщо няма да се спази. То сега, когато е задължително, не се спазва“, добави доц. Гломб.

Макар че планът е у нас зеленият сертификат да отпадне при 60% имунизирано население и под 5% заети интензивни легла, проф. Радка Аргирова смята, че по-меки мерки не могат да се обвържат с конкретна дата.

„У нас всичко върви с около 1,5 - 2 месеца закъснение. Колкото и да се говори, че 80% от случаите, които наблюдаваме, са „Омикрон“, има и други, които са „Делта“, каза вирусологът проф. Радка Аргирова.

Все пак вече сме пречупили петата COVID вълна у нас, но броят на настанените в интензивни отделения все още расте.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!