Извънредно заседание на Народното събрание в понеделник няма да има, съобщи пред bTV председателят на парламента Ива Митева. Част от партиите на протеста обявиха, че това е нарушение на Конституцията, тъй като са събрани необходимите подписи за свикването му.

Митева на свой ред призова президента да не разпуска депутатите преди сряда, за да може да се проведе редовно заседание.

В петък "Демократична България" и ИБГНИ внесоха 48 подписа за свикване на извънредно заседание на парламента в понеделник. И тъй като не им стигаха гласовете им помогнаха и от ИТН.

Според партиите на протеста заседанието не се свиква, за да се осуети приемането на промените, прехвърлящи Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата към изпълнителната власт.

Ива Митева обяви, че не са изтекли изискуемите 72 часа от внасянето на закона, въведени в правилника по настояване на "Демократична България" и призова президента да отложи разпускането на парламента с няколко дни.

От ИБГНИ обявиха, че ако не бъде свикано заседание, това е нарушение на конституцията. В нея изрично е записано че при внесени 48 подписа председателят е длъжен да свика депутатите.

Във „Фейсбук“ Христо Иванов призова Митева да свика парламента в понеделник или вторник, защото президентът е заявил, че ще бърза.

Снимка: bTV

В политическия спор се включи и Бойко Борисов. Според него, изобщо отиването на избори в този момент е било грешка и е трябвало да се състави правителство.

Борисов допълни, че на предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември  "съдията е купен" и поиска обща президентска кандидатура на демократичната общност срещу Радев. От ГЕРБ допълниха, че най-вероятно ще е мъж, но няма да е Борисов.

Кандидатурата на ГЕРБ ще е ясна до три седмици.

И докато партиите се карат, председателят на Народното събрание вече насрочи заседание, но чак за сряда, четвъртък и петък.

А кога ще бъде разпуснат парламента от Румен Радев и няма ли да е късно, все още не е ясно.