Остър спор избухна в правната комисия в Народното събрание заради охраната на главния прокурор.

Иван Гешев е пазен по три начина - от МВР, НСО и Бюрото за защита, обяви вътрешният министър Бойко Рашков. А заместниците на Иван Гешев определиха твърденията като клевета.

Въпросът от кого и как да бъде пазен главния прокурор беше поставен от председателя на парламента още на първото заседание на  комисията за контрол над службите за сигурност, където Ива Митева обясни, че той трябва да бъде изваден от списъка за охрана на НСО.

Иван Гешев каза пред депутатите, че ако трябва, “ще си наеме частна собствена охрана”. Този петък правната комисия обсъди въпроса, а служебният вътрешен министър заяви, че главният прокурор е пазен от три служби - МВР, НСО и Бюрото за защита.

Според Бойко Рашков е имало и случаи, в които по политическо указание се е казвало на ДАНС да напишат "фалшиво сведение за опасност" - „и така се е назначавала охрана за срок от половин година. Имало е и споразумения между прокуратурата и МВР за охрана на обвинител номер едно“.

„И така се е назначавала охрана за срок от половин година. Имало е и споразумения между прокуратурата и МВР за охрана на обвинител номер едно“, каза вътрешният министър.

„И аз виждам в МВР 2-3 споразумения, едното от които знаете ли за какво е? Органите на МВР и специално 6-то РПУ в София да патрулира с патрулки да наблюдава резиденция „Бояна“ от външната страна да запази главния прокурор“, каза вътрешният министър.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обясни, че  Бюрото се е превърнало в охранителна структура на главния прокурор: „Той си направи собствена охранителна служба“.

Въпросът този петък е бил обсъден с председателя на парламента Ива Митева. Още преди седмица тя каза, че главния прокурор трябва да бъде изваден от списъка за охрана на НСО.

Заместник главният прокурор Красимира Филипова заяви, че твърденията на Рашков са недоказуеми.

„Доста неетично и обидно е да се хвърлят в пространството, тъй като са на публично обсъждане, фрази и изречения за твърдения, при положение, че за данните, които се твърди, че не съществуват, има официални удостоверителни документи“, заяви Филипова.

Филипова подчерта, че Бюрото за защита всеки шест месеца по закон изпраща доклад до министъра на правосъдието и финансов отчет пред ВСС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!