Въздушната обработка на земеделските култури в България е на път да изчезне, предупреждават авооператори. Според тях дейността им умишлено се демонизира, а държавата е на път да загуби стратегически резерв.

Въпреки че сезонът вече започна, летецът Стоян Георгиев още няма нито една поръчка за пръскане на селскостопанска култура тази година. Миналата пролет те са били само няколко.

„Законът за защита на растенията беше написан по начин, по който ползвателите на нашите услуги са задължени да получават разрешение за всяко едно пръскане”, обяснява Стоян. Такова изискване не е имало от съществуването на селскостопанска авиация в страната ни.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на летеца в директивата на Европейската комисия, която налага регулация за въздушното пръскане, е предвиден режим, който в последствие е игнориран и пренаписан от българска страна. Така използването на самолет е позволено само ако наземното пръскане е невъзможно.

„На практика се създаде идеална корупционна среда – един човек решава дали този, който иска да пръска, има нужда от това”, коментира още Стоян.

Според Закона въздушното пръскане причинява измирането на пчели заради токсичните препарати. Авиооператорите обаче твърдят, че не въздушното пръскане, а наземната обработка причинява смъртта им. Пчеларите също са убедени, че не трябва вината да се хвърля върху самолетното третиране, а по-скоро в употребата на забранени препарати.

Вижте повече във видеото: