Шопинг треска в деня на голямото пазаруване, известен като Черен петък. Еуфорията завладя днес хиляди потребители заради големите отстъпки в цените. Опашки от клиенти се образуваха още по обед в столичните търговски центрове.

Най-купуваните стоки са дрехите и обувките, следвани от техниката. Данъчните изчислиха, че на този ден миналата година сме похарчили 307 милиона лева.

Топ 5 на най-купуваните стоки у нас по време на днешните намаления са обувки и дрехи, електроника, парфюмерия и битова техника.

Клиенти и продавачи влизат в битката за най-добрата оферта.

Различни по възраст, социален статус, професия, но как изглежда най-масовият клиент на днешния ден?

Според психолози това са или млади хора с покупки за себе си, или семейни жени между 25 и 45 години, търсещи стоки за дома и детето.

„Българските родители обичаме да удовлетворяваме потребностите на децата и угаждаме на тяхното искам и купуваме неща, които децата искат и им купуваме стоки, без да осъзнаваме, че не заместват нашето присъствие, топлината и споделенеността”, каза психологът Елена Димитрова-Ангелова.

Еуфорията от покупките обаче често ни прави слепи за рисковете от пазаруването по време на истерия и особено от интернет промоциите.

Експертите по киберсигурност разкриват част от методите на измамниците и предупреждават за фалшиви сайтове и подвеждащи имейли.

„В имейла, който ще покажа, съм се опитал да подбудя ваши клиенти на вашия въображаем сайт за продажба да натиснат върху даден линк с идеята, че предварително, преди черния петък, да въведат своите данни за имейл и парола. И по този начин данните, които ние ще въведем в този имитиращ сайт, те не отиват никъде другаде освен в ръцете на хакера”.

Обикновено в т.нар "имейли-капани" винаги има спешност, предупреждават още специалистите, а търговците съветват – внимавайте, намалението днес да не се окаже вчерашното увеличение.