Днес е денят на голямото пазаруване. Последният петък на ноември е познат още като Черен петък заради големите отстъпки в цените и истерията около шопинга.

Топ 5 на най-купуваните стоки у нас по време на днешните намаления са битова техника, парфюмерия, електроника, обувки и дрехи.

Комисията за защита на потребителите и bTV направиха специално проучване, което проследи цените на 3 групи стоки в рамките на 4 седмици – от 31 октомври до 21 ноември.

При проследените обувки се забелязва, че няма промяна в цената. По думите на председателя на КЗП Димитър Маргаритов е възможно артикулът да не е включен в кампанията за Черния петък. При посещение на сайта обаче се вижда маркетингово съобщение за 30% отстъпка, само в днешния ден при въвеждането на промо код.

При проследения лаптоп се забелязва отстъпка, маркирана на 25.11, но не и днес. Това показва, търговците намаляват цените не само на Черния петък, а и в дните около него. Маргаритов посочи, че тази година редица магазини са изтеглили промоциите си по-рано, защото тази година датата е в края на месеца.

При проследения фотоепилатор цената е намалена чувствително на 22.11., в разгара на Черния петък обаче е на стандартната си цена, а наличността е изчерпана.

„За две от трите стоки видяхме, че има коректно поднесени намаления, защото старата цена е предлагана достатъчно дълго време. Това обаче не се е случило на същинската дата. Поради пазарни съображения, търговците са изтеглили кампанията за намаление и след като известно време са продавали известни стоки с намаление – те са се изчерпали ”, коментира председателят на КЗП.

КЗП са установили 15 нарушения на търговци, свързани с промоционалните намаления за Черния петък.

Най-честите оплаквания на потребителите са за нелоялни практики с етикетирането, обявяването на стоковите наличности и забавянето на доставките.