Софийският окръжен съд остави в ареста 29-годишната Цвета Таскова, шофирала автомобила, който се удари в автобуса на магистрала „Тракия” миналия петък.

Снимка: БГНЕС

Според съда е налице обосновано предположение за авторство на деянието. Може да се направи извод, че Цвета Таскова не е проявила съобразителност. Според съда в момента няма технически доказателства за причината на катастрофата.

„Изказвам личните си съболезнования на всички и не очаквам никой да ме разбере, съжалявам, съжалявам”, бяха последните думи на Цвета Таскова пред съда.

Според обвинението тя не е спазила Закона за движение по пътищата и по непредпазливост се е стигнало до катастрофата, при която загинаха шестима души и бяха ранени над 20.

Четири минути бяха необходими на обвинението, за да поиска най-тежката мярка за неотклонение за Цвета Таскова. Вината й се доказвала от една експертиза, направена от вещо лице, според която автомобилът няма течове и  повреди.

„Аз съм 99,99% сигурен, че вината е само нейна, защото водачът на автобуса не е направил нищо повече от това да се движи праволинейно и равномерно. Елементарната физика сочи, че няма как 10 пъти по-малка маса да измести автобуса, това всички хора го споделят, но има хипотези, при които е възможно – например удар в предна лява гума”, каза прокурор Мирослав Ангелов.

Четири минути бяха необходими и на защитата, за да обори обвинението с част от свидетелските показания и липсата на автотехническа експертиза. Тя ще бъде готова поне след 2 месеца.

Защитата заяви, че е била направена само една експертиза от вещото лице Александър Димитров, който е участвал в огледа на мястото на катастрофата и тя е завършена за 10 минути. В нея е записано, че общ технически оглед показва, че няма течове и от двата автомобила.

Чувството за вина на Цвета Таскова е огромно, каза адвокат Георги Динев. „Имало е някакви данни за самоубийство от нейна страна и затова са извикали психолози и психиатри”, допълни той.

Семейството на 29-годишната Цвета Таскова отказа коментар.

Още утре мярката ще бъде обжалвана. Софийският апелативен съд ще заседава следващата седмица.

 

  • Пуснаха срещу 5000 лв. гаранция жената, ударила автобус на АМ „Тракия”
  • Изписаха от „Пирогов” и 13-годишното момче, пострадало при автобусната катастрофа на „Тракия”
  • УМБАЛ „Св. Анна“: Пациентите от катастрофата при Вакарел вече са извън опасност
  • Пострадал от автобусната катастрофа пред bTV: Не видях седалката да има колан
  • Съсобственикът на „Юнион Ивкони”: Полагахме усилия пътниците да слагат колани, ефект нямаше
  • Петима ранени при катастрофата с автобус на „Тракия” още са в критично състояние
  • Има ли колани в междуградските автобуси и слагат ли ги пътниците?
  • Шофьорката на колата, ударила автобуса на магистрала "Тракия", е задържана за 72 часа
  • Днес е ден на траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“
  • АПИ възстановява мантинелите на мястото на тежката катастрофа при Вакарел