Шест жертви и над 20 ранени в тежка катастрофа на магистрала "Тракия" край Вакарел. Инцидентът стана преди обед, когато лека кола блъска странично автобус на фирма "Юнион Ивкони", пътуващ от Бургас към София.

Автобусът тръгва в 6:30 ч. сутринта от Бургас. На Сливен двамата шофьори се сменят. Водачът, участник в катастрофата, е шофирал разстоянието от Сливен до София.

Инцидентът става на 27-ми км в посока столицата. Превозното средство се движи в дясната лента, когато го изпреварва лек автомобил, който, по неясни засега причини, го удря странично. Шофьорът на автобуса, в който е имало 45 пътници, губи управление след удара с колата, влиза в канавката и се преобръща.

На място загиват шест души. Разпитани са шофьорът на автобуса и жената, за която се предполага, че е шофирала автомобила. Тя е в изключително тежко психическо състояние, научи bTV от свои източници.

Тепърва обаче ще се изяснява кой е бил водачът на колата, тъй като в него са пътували мъж и жена, съобщи окръжният прокурор Ивайло Медаров.

Събота, 14 април, е обявен за ден на национален траур.

Към 17:30 ч. автобусът беше изправен, а служителите на полицията вадят багажа на пътниците. Очаква се той да бъде изтеглен.

След инцидента на мястото са изпратени десетки линейки, които караха ранените в няколко болници в София, както и няколко пожарни екипа.

Минути след инцидента линейките не смогват да извозят пострадалите.

Снимка: Ладислав Цветков

Един от ранените разказа, че кола е ударила автобуса странично и шофьорът е изгубил контрол. След това са влезли в канавката. Мъжът е със счупен глезен.

Допълни, че е бил точно зад шофьора и той по никакъв начин не е направил нещо, което да ги застраши.

Как леката кола се врязва в автобуса виждат Николай Лимбезийски и неговият приятел. Те са сред първите, които помагат на ранените.

„Просто автобусът се вдигна на две гуми, падна в канавката и се вдигна пушилка, вече, като спрях, видях, че има починали”, разказа Николай.

Снимка: Ладислав Цветков

„Аз съм първа кола след автобуса. То се вижда. Ляга вдясно и 50-60 метра се влачи. Всички, които са стояли отзад вдясно си заминаха веднага. Имаше още един – двама души, които после и те починаха. Като спряхме повече коли, счупихме предния прозорец и извадихме другите оттам. Загасихме двигателя, защото течеше гориво, разказа другият свидетел. Той уточни, че много малко хора са спрели да помогнат.

Пострадалите са настанени в 6 столични болници.

Най-много хора има в болница "Св. Анна". В „Пирогов” пък са настанени четирима души. Две жени, мъж с черепно-мозъчна травма  и дете, с коремна и гръдна травма. Три жени са във Военномедицинска академия. Те са в стабилно състояние и без опасност за живота.

Снимка: Ладислав Цветков

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнованията си на близките на загиналите в днешната катастрофа. Във „Фейсбук” той написа, че се надява всички пострадали бързо да се възстановят. От страна на болниците и институциите са предприети всички мерки за оказване на помощ на нуждаещите се, допълва той.

МВР откри временна телефонна линия за информация за роднини и близки на пострадали в автобусната катастрофа на АМ „Тракия“.

На кризисните телефонни номера 02/982 51 54 и 0889 94 42 60 през цялото денонощие близки и познати на ранените ще могат получат информация за състоянието им.

Снимка: Ладислав Цветков

От МВР изясняват причините за инцидента.

Главният секретар Младен Маринов съобщи, че няма данни шофьорите да са употребили алкохол.

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че автобусът е бил с изрядни документи.

Управителят на "Юнион Ивкони" Георги Атанасов каза, че превозното средство не се движило с превишена скорост. Той допълни, че автобусът е нов, произведен е през 2017 г. Шофьорът работи при тях от няколко години, а опитът му е 12 – 13 години.

Катастрофата блокира магистралата. Към 19 ч. задръстване в района все още има.

Снимка: Ладислав Цветков