Само за 24 часа 31 шофьори са хванати пияни или дрогирани. Притеснителни са и данните от началото на месеца. За 12 дни водачите с алкохол в кръвта са над 300, а тези с наркотици - 110.

Тази вечер в София хванаха шофьор с 2,6 промила алкохол зад волана. На булевард "Черни връх" в София само преди дни и след катастрофа беше задържана поп фолк певица с 2,9 промила алкохол в кръвта. 

Екип на bTV направи експеримент заедно с Агенцията по пътна безопасност - как се отразява наличието на алкохол на възприятията ни и на способността да шофираме.

Целта е успешно преминаване на 4 конуса. Разстоянието е 5 метра.

Очилата, с които е шофьорът, симулират възприятията и реакциите при 1,2 промила алкохол в кръвта. Той изминава 4-5 метра за няколко минути  доста бавно.

„Имам представа, имам някаква ориентация, но ми се върти. Трябва концентрацията да ти е на доста високо ниво, за да направиш неща, за които в ежедневието дори няма да се замислиш“, коментира Стоян Василев.

Целта на другия шофьор в експеримента ни - Андрей, е да се качи в автомобила, който е на метър от него.

Успява да стигне до автомобила, но не преценява разстоянието и се удря в колата.

„Буквално всичко се движеше. Аз нямаше как да преценя къде съм, камо ли околните предмети. Очакваше се от мен да вляза в колата - трудно ми беше“, споделя той.

Експертите от Агенцията по безопасност на движението по пътищата предупреждават, че докато шофираме можем да реагираме за секунда. С алкохол това обаче се променя.

„Само една чаша уиски и разликата е, че няма да можем да спрем на пешеходната пътека. Разсейването е изключително важен фактор. Няма безопасно количество алкохол. 15 600 водачи във всеки един момент по улиците на България са алкохолизирани с над 1,2 промила. Това са убийци“, коментира Милен Марков от Агенция „Безопасност на движението по пътищата“.
 
1/4 от катастрофите в Европа са след употребата на опиати от водачите, казва още експертът по пътна безопасност.