Специализираният съд остави в ареста шестима от задържаните по подозрение за участие в група за телефонни измами. Един е освободен под домашен арест с аргумента, че е минало много време от присъдата му и е бил по-ниско в йерархията. Всички задържани са осъждани преди. Един все още се издирва, но е с обвинение.

Всички обвиняеми поискаха по-лека мярка, същото поискаха и защитниците им, но доводите на съда са, че има риск от повторно престъпление, но няма риск да се укрият.

Има доказателства, че групата е действала от юни досега.

„Като цяло една от измамите е на стойност 11 000 евро, другите са на стойност около 2000 лева на човек. Те имат променливи роли в зависимост от ситуацията. В един момент набират мулета, в друг момент навъртат телефони. Предстои конкретизиране на коя дата в какво качество е действал всеки от тях”, заяви Евгения Деянова.

 „Как ви звучи това – 2019 г. ние образуваме дело за престъпна дейност от 2018 г. По делото няма едно доказателство в тази насока. Единственото доказателство, за което прокуратурата се е хванала, е свидетел със скрита самоличност”, коментира Владимир Радев.

Всички обвинени могат да обжалват решението на съда в тридневен срок. Ако това се случи, делото ще се гледа на 10 септември.

Арестите бяха извършени при зрелищна спецакция в петък в град Левски.

Жертвите на групата са били предимно възрастни хора. Тя е действала на територията на цялата страна, но основна цел са били жители на София.

Задържаните се представяли за служители на МВР, търсещи съдействие от граждани. Без нито един ден трудов стаж, те са демонстрирали висок стандарт на живот.