Разбиха организирана престъпна група за телефонни измами, действала на територията на цялата страна. Ударено е ядрото на "Ало" измамниците на територията на град Левски. Задържан е и техен помагач - "муле" в София.

Град Левски осъмна обсаден от полиция и жандармерия. Силите на реда нахлуха едновременно на десет адреса. Часове продължи обискът в дома на неофициално сочените за главатари на групата Димитър Серафимов, по прякор Келеша, и на сина му Васил.

Гергина, сестра на Димитър Серафимов, твърди, че "той си има заведение и си изкарва от там някой лев". 

"Направени са опити за прикриване на тези доходи, които са от измамите за легализиране чрез питейно заведение", твърди обаче Красимир Начев, директор на ОД на МВР - Плевен. 

Задържаните са криминално проявени, с нисък социален статус, без образование, но с висок стандарт на живот.

Снимка: btvnovinite.bg

"Става въпрос за едни луксозни къщи, едни луксозни коли, едни килограми злато, едно парадиране доста сериозно. Т.е. живее се по начин, по който едва ли могат да си позволят българските пенсионери, чиито пенсии пари крадат тези хора", отбеляза главният прокурор Иван Гешев.  

Снимка: btvnovinite.bg

Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция", съобщи, че са задържани 8 лица. "Ние ще предложим на наблюдаващия прокурор на база на събраните доказателства да се повдигне обвинение за 7 лица", каза още Терзийски.

Сред задържаните е и помагач със стаж на "Ало" измамник при разбитите преди няколко месеца "телефонисти" в Горна Оряховица.

Какво показва статистика на МВР за телефонните измами през последните две години?

Снимка: btvnovinite.bg

През първите седем месеца на тази година, регистрираните телефонни измами са 459 като това е с 229 случая или 33 % по-малко за същия период през 2018 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Разкриваемостта остава ниска, въпреки че от МВР отчитат почти двоен ръст - през 2018 година са разкрити едва 14 % от случаите, а през тази година процентът се вдига на 23.